Dny pasivních domů: <small>Zažijte největší přehlídku úsporného bydlení v Česku</small>

Dny pasivních domů: Zažijte největší přehlídku úsporného bydlení v Česku

Markéta Kristová | Pátek, 18. říjen 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Zajímá vás, jak si postavit zdravý a energeticky úsporný dům? Přijďte si prohlédnout pasivní domy, které se letos otevírají od 8. do 10. listopadu ve většině krajů ČR. Kromě pasivních novostaveb můžete navštívit i několik kvalitních renovací.

Přímo od majitelů se dozvíte, jak se jim v domě žije, jaké jsou jejich roční náklady na energie, s kým dům stavěli nebo renovovali, jak probíhala spolupráce a zda se jim rozhodnutí vyplatilo. Více informací včetně prezentací všech letos otevřených domů naleznete na webu Centra pasivního domu:
Dny pasivních domů 2024 - Pasivnidomy.cz

Doprovodný program


Součástí akce bude také doprovodný program. Praktickou ukázku výstavby pasivního domu chystají ve středočeské Vráži. V Libereckém kraji na vás čeká Unikát v ráji – čtvrť třinácti pasivních dřevostaveb z roku 2007, která je stále cenným zdrojem informací a inspirace pro laickou i odbornou veřejnost. A pokud chcete nahlédnout do dřevostavby ve fázi hrubé stavby, možnost budete mít v Praze – Tróji. Pro návštěvníky domů chystáme soutěž o hodnotné ceny.

Dny pasivních domů 2024 Atelier Tlustý_Ing. arch. Josef Tlustý_renovace_Fara MichleDny pasivních domů 2024 Vize Atelier s.r.o._renovace Sumperak Letovice

 

Co je pasivní dům?


Pasivní domy charakterizuje zdravé a komfortní vnitřní prostředí, extrémně nízké náklady na vytápění, stálý přívod čerstvého vzduchu, vysoká tepelná pohoda v místnosti a příjemné teploty v zimě i v létě – domy se nepřehřívají. Domy díky nízké potřebě energie využívají obnovitelné či alternativní zdroje a řízené větrání s rekuperací tepla. Roční potřeba tepla či chladu je 3x až 4x nižší než u běžné novostavby, investiční náklady přitom bývají podobné nebo jen mírně vyšší (2-10 %).

Může jít o dřevostavby i zděné domy. Protože pasivní domy splňují vysoké požadavky na energetickou náročnost, mohou čerpat dotace z programu Nová zelená úsporám, které pomohou stavebníkům vícenáklady dofinancovat. Pasivní domy také ukazují cestu, jak adaptovat budovy na změnu klimatu a snižovat emisní zátěž z vytápění i z celého svého životního cyklu.

 
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop